Bildspråk i verkligheten

Hej Hans! Eftersom jag är så uppfylld av intryck från mitt möte i går med en nystartad sorgegrupp vill jag delge Dig något av det som hände.

Vi träffades andra gången (jag planerar sammanlagt åtta träffar). Denna andra gång var syftet att använda fler sätt att kommunicera på än de gängse, dvs tala och berätta. Vi sjöng sånger som på något sätt berörde oss, läste dikter och ordspråk och målade. Men vi använde också bilder från Bildspråk 6. De sex deltagarna valde noga bland bilderna som jag lagt ut på ett bord. Uppgiften de fick var att välja ut en bild som särskilt berörde dem. Oj, vilket gensvar! Jag önskar att Du hade varit med!En kvinna valde bilden på en blommande äppelkvist. "När jag ser den här bilden tänker jag på min bror som nyligen gått bort. Vi besökte vårt föräldrahem förra våren. Då blommade gravensteinerträdet som aldrig tidigare. Då sa min bror - jag känner på mig att jag aldrig mer får se det här trädet igen."En man valde bilden med bussen och det nedfallna trädet. "Den här bilden påminner om vår son som dog i våras. Han var busschaufför och råkade köra genom Småland just när stormen Gudrun rasade. När han väl kom hem var han märkbart tagen."En kvinna valde bilden från en lagård med kossor. Med stor ansträngning sa hon. "Det var hit vi gick tillsammans min man och jag varje morgon."Bilden med ett stormpiskat hav väckte genast minnen hos en 82-årig kvinna. "O, jag minns när jag och två av mina syskon var ute med far och fiskade långt ute i sundet. På hemvägen blåste det upp väldigt hårt. Vi blev så rädda. Jag fryser när jag tänker på det. Väl hemma sa far att han hade befarat att vi aldrig skulle ta oss hem igen."

Som Du ser Hans har bilderna väckt minnen som kanske aldrig annars hade haft en chans att lyftas upp. En alldaglig syssla som att gå till sitt arbete i lagården med sin make. Vad är det att berätta...

Oj, jag skulle vilja stänga av allt medieflöde en vecka till en början och i stället uppmana människor att sitta ner och prata med varandra, plocka fram gamla fotoalbum och berätta om människorna där.

Ja, nu har jag delat med mig lite grann av vad Dina bilder kan göra med oss människor. Tack för det!!!!

Med vänliga hälsningar
Sylva Swärd

Diakon, Kalmar domkyrkoförsamling

Tillbaka till Bildspråk - klicka här!